Histeroskopi

demo-attachment-729-Shape

Histeroskopi nedir?

Histeroskopi, anormal rahim kanamalarına neden olan ve sık görülen kadın hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan endoskopik bir yöntemdir. Poliklinik ortamında ve ameliyathanede yapılabilmektedir. Diagnostik (tanı amaçlı) ve operatif (tedavi amaçlı) tipleri vardır. 

Herhangi bir kesi yapmadan vajina ve rahim ağzı yoluyla rahim içine yerleştirilen bir kamera sistemidir. Bu işlemdeki amacımız; rahim içi boşluğun, tüplerin rahim içine açılan kısımlarının, rahim ağzının ve vajinanın değerlendirilmesidir. Büyük büyütme ile bu bölgelerdeki anormal gelişimlerin tanısı koyulup aynı seansta tedavisi yapılabilir.

Hangi hastalıklarda kullanılır?

Histeroskopi, aşırı veya düzensiz adet kanamalarında, rahim içinde görülen miyom, polip gibi patolojilerde, rahimin doğuştan anomalilerinde, tekrarlayan gebelik kayıplarında, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında, rahimde yapışıklık ve perde bulunması durumlarında ve ipi görülmeyen spirallerin çıkartılmasında kullanılır. Anormal kanamanın bir nedeni bulunamadıysa rahim içinden biyopsi alınıp patolojiye gönderilebilir. Ayrıca kanamaları azaltmak için rahim içi ablasyon tedavisi de yapılabilir.

Histeroskopi ne zaman yapılır?

Adet bitiminden sonraki bir haftalık dönem en uygun dönemdir. Bu dönemde hem rahim içi kalınlığı en ince aşamadadır hem de gebelik olasılığının en az olduğu dönemdir. Menopoz sonrası dönemde ise herhangi bir zamanda yapılabilir.

Histeroskopi  öncesi hazırlık için ne yapılır?

Yapılacak işleme göre değişmekle beraber özellikle rahim ağzının dar olduğunu düşündüğümüz hastalarda ve operatif işlem yapılacaklarda rahim ağzını genişletmek için vajinal veya oral kullanılabilen ilaç tedavisi kullanılabilir.

 

Histeroskopi nasıl uygulanır?

Dış çapı 3-10 milimetre olan histeroskopi aleti ile rahim ağzından girilerek rahim içi gözlenir. Aletin kendi yapısında bir ışık kaynağı ve sıvı geçişini sağlayan kanallar mevcuttur. Rahim içini genişletip görüntü kalitesini artırmak için bir takım distansiyon sıvıları kullanılır. Ayrıca içeriye müdahale etmek için cerrahi uçlar kullanılarak miyom polip gibi dokular kesilerek çıkarılabilir.

Histeroskopi  sonrasında nelere dikkat edilmesi gerekir?

     -Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilirler. 1-2 gün istirahat edip sosyal veya çalışma hayatlarına dönebilirler.

     -1 hafta süreyle hafif lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Adet ağrılarına benzer, 1-2 gün süren ağrı hissedilebilir. Hastaların bu durumda ağrı kesici almalarında sakınca yoktur. 

     -Histeroskopi operasyonu sonrası enfeksiyon riski olmaması için 10-14 gün cinsel ilişkide bulunmamak önerilir.

Histeroskopi riskli bir işlem midir?

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi histeroskopinin de riskleri vardır. Bazen zor vakalarda rahim delinmesi gerçekleşebilir, kanama olabilir. Uzun süren ve fazla sıvı kullanılan vakalarda sıvı elektrolit dengesi bozulabilir. Ancak bu durumlar çok nadirdir. Hastaya göre yaklaşımları ayarlamak çok önemlidir. Örneğin uzun sürebilecek myom çıkarılması vakalarında işlemi yarıda kesip ikinci bir seansta devam edilebilir.

Histeroskopinin avantajları nelerdir?

Hastada büyük bir ameliyata gerek kalmadan rahime herhangi bir kesi yapmadan endoskopik olarak miyom veya polipin alınması, rahim içi perde veya yapışıklığın giderilmesi çok büyük bir avantajdır. İşlem genellikle 15- 30 dakika sürer.  Hastanede günübirlik yatış yapılıp işlem sonrası 3-4 saat sonra taburcu edilir.

Op. Dr. Esra Tuştaş Haberal

Histeroskopi Hakkında Bilgi Almak İçin İletişime Geçebilirsiniz

İletişim
demo-attachment-1864-Group-596